Kinkhoestklachten bij volwassenen
Volwassenen krijgen regelmatig kinkhoest. Vaak zijn de klachten mild. Heb je hoestklachten en maak je je zorgen om kinkhoest? Testen kan zinvol zijn als je veel contact hebt met onbeschermde baby’s. Bespreek dit dan met je huisarts.
Meer informatie?
Alle zwangeren ontvangen informatie over de 22 wekenprik van de verloskundige of het ziekenhuis. Voor meer informatie over de 22 wekenprik kun je ook terecht op deze pagina op onze website of bij het Klant Contact Centrum van de Jeugdgezondheidszorg.
Werk je met baby's? Dan is het advies om iedere 5 jaar een vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Vraag dit na bij je werkgever. Verloskundigen kunnen hiervoor ook terecht bij de GGD Zuid-Limburg, Team Infectieziektebestrijding.
Meest gestelde vragen kinkhoest
- Ik heb kinkhoest, mag ik op kraamvisite?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Jonge baby’s die nog niet ingeënt zijn, zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest. Juist bij jonge baby’s kan kinkhoest ernstig verlopen. Overleg met uw arts of met de GGD tot wanneer u besmettelijk bent. Wanneer u besmettelijk bent, adviseren wij u om tijdelijk niet in de buurt te komen van jonge baby`s die nog niet zijn ingeënt.
Heeft u kinkhoest en bent u in de buurt geweest van een baby of hoogzwangere vrouw? Vertel dan aan de ouders van de baby of aan de zwangere dat u kinkhoest heeft. Ouders of de zwangere kunnen dan letten op de klachten van kinkhoest.
- Ik ben zwanger en wil me laten vaccineren tegen kinkhoest. Hoe werkt dat?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen. De bescherming die een moeder opbouwt door de vaccinatie tijdens de zwangerschap, geeft ze door aan het kind. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.
De 22-wekenprik
Als u zwanger bent, dan heeft u recht op een gratis vaccinatie tegen kinkhoest. Daarmee beschermt u uzelf en uw kindje. Omdat u deze prik het beste vlak na de 22 weken van uw zwangerschap krijgt, heet deze prik ook wel de 22-wekenprik. Lees meer over de 22 wekenprik.
Hoe kunt u een afspraak maken?
Maak een afspraak door het afsprakenformulier 22 wekenprik in te vullen.