Rabiës (Hondsdolheid)

Rabiës wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Je kan besmet raken via een beet, krab of lik van een besmet dier. De ziekte is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor. De kans om de ziekte in Nederland te krijgen is klein.

Hoe kan ik besmet raken met Rabiës?

Hoe kan ik besmet raken met Rabiës?

Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, vossen en katten. Je kunt rabiës krijgen wanneer je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet dier. Als een besmet dier over een wond likt kun je besmet raken. Reizigers in het buitenland worden vaak gebeten of gekrabd door (zwerf)honden of apen.

In Nederland komt rabiës bijna niet voor. Alleen bepaalde soorten vleermuizen zijn besmettelijk. Als een vleermuis je heeft gebeten, gekrabd of gelikt, bel dan direct de huisarts.

Zie ook: www.rivm.nl/rabies/vleermuis-gevonden

Hoe bescherm ik mezelf tegen rabiës?

Hoe bescherm ik mezelf tegen rabiës?

Je kunt jezelf beschermen tegen rabiës door voorzichtig te zijn in het contact met dieren of door jezelf te laten vaccineren.

Voorzichtig zijn in het contact met dieren

  • Vermijd contact met dieren, hoe schattig ze er ook uitzien. Raak geen dode dieren aan.
  • Soms worden voor vertrek al inentingen tegen rabiës geadviseerd. Het advies hangt af van het land van bestemming.  
  • Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren.  
  • Kinderen hebben een verhoogd risico op dierenbeten. Zij komen daarom eerder in aanmerking voor een vaccinatie tegen rabiës.

Vaccinatie

Wanneer je jezelf wilt beschermen tegen rabiës, kun je kiezen voor een vaccinatie. Een volledige vaccinatie serie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit minstens een week. Voor kinderen jonger dan één jaar en voor mensen met een afweerstoornis bestaat het schema uit drie prikken. Een volledige vaccinatieserie geeft een levenslange basisbescherming.

Wat moet ik doen als ik gebeten, gelikt of gekrabd ben?

Wat moet ik doen als ik gebeten, gelikt of gekrabd ben?

  • Spoel de wond voor langere tijd schoon met veel water en zeep. 
  • Ontsmet daarna de wond met jodium of alcohol (70%).
  • Bel direct naar de alarmcentrale van je ziektekostenverzekeraar of reisverzekeraar. Doe dit óók als je vooraf tegen rabiës bent gevaccineerd. Zij vertellen in welk ziekenhuis je terecht kunt voor een behandeling. Daarnaast geven ze advies aan je.
  • Zorg dat je jouw vaccinatiegegevens meeneemt naar de arts.

In het buitenland

Als je wordt gebeten of gekrabd door een dier in het buitenland moet je direct naar een ziekenhuis of medisch centrum. Ben je vooraf niet bent gevaccineerd tegen rabiës, dan heb je direct een vaccinatie én antistoffen nodig. Deze antistoffen zijn moeilijk verkrijgbaar in sommige landen. Bel daarom altijd met het alarmnummer van je reisverzekering of ziektekostenverzekeraar.

In Nederland

In Nederland komt rabiës niet voor bij zoogdieren, alleen bij vleermuizen. Als een vleermuis je heeft gebeten, gekrabd of gelikt, bel dan onmiddellijk je huisarts. Zij kunnen indien nodig contact opnemen met de GGD.

Contactpagina

Waar kan ik terecht voor reisvaccinaties tegen rabiës?

Waar kan ik terecht voor reisvaccinaties tegen rabiës?

Voor vaccinaties en informatie over reizen en gezondheid, kun je terecht bij Ease Travel Clinic & Health Support.

Contact Ease Travel Clinic 

Een volledige vaccinatie serie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit minstens een week. Voor kinderen jonger dan één jaar en voor mensen met een afweerstoornis bestaat het schema uit drie prikken. Een volledige vaccinatieserie geeft een levenslange basisbescherming.