Mpox (apenpokken)

Mpox is een virusinfectie. De ziekte werd eerder ook wel monkeypox of apenpokken genoemd. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk. Ook kunnen de pokken zorgen voor veel pijn en littekens. Het mpoxvirus wordt overgebracht door nauw, intensief lichamelijk contact, zoals zoenen, knuffelen of seks met iemand die besmet is. 

Mpox in 2024

In 2024 is er in Democratische Republiek Congo (DRC) en een aantal buurlanden een uitbraak met een nieuwe variant van het mpoxvirus. De nieuwe variant is mogelijk besmettelijker en ziekmakender dan eerdere varianten van het virus.

Op dit moment is deze nieuwe variant nog niet gevonden in Nederland. We houden de situatie goed in de gaten.

Welke klachten krijg je wanneer je Mpox hebt?

Welke klachten krijg je wanneer je Mpox hebt?

De belangrijkste klacht bij mpox is huiduitslag. Die kan eruitzien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze kunnen erg pijnlijk zijn.
Als je mpox hebt krijg je vaak ook last van:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Vermoeidheid
  • Rillingen

Sommige mensen krijgen ook een ontsteking van de endeldarm. Dit kan pijn rond de anus geven.

Wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent met mpox?

Wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent met mpox?

Mpox kun je aantonen met een test. De GGD en huisarts kunnen testen op mpox. Test je positief? Dan volgt een bron- en contactonderzoek. Soms geeft de GGD contacten met een hoog risico ook een vaccinatie. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

  • Ben je ergens geweest waar iemand het mpox virus had? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Bel de huisarts als je klachten hebt. Ook als je twijfelt.
  • Heb je blaasjes op je lichaam? Bel je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek. In het weekend bel je de huisartsenpost.
  • Heb je een bevestigde mpox-besmetting? Blijf dan thuis tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Het belangrijk om geen intiem huid-op-huidcontact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus doorgeven.

Dit doet de GGD

Dit doet de GGD

Als je vermoed dat je ook een soa hebt, kun je bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) een afspraak maken voor een test.

Ons team infectieziektebestrijding informeert het RIVM als we van huisartsen of laboratoria een melding krijgen van een besmetting met mpox. Daarna doen wij bron- en contactonderzoek. Ook adviseren we over isolatie, hygiëne maatregelen en eventuele vaccinatie.

Contact

Contact

Heb je vragen over Mpox? Neem dan contact met ons op.

Zoek je informatie over reizen naar Afrika? Kijk dan op de website van het LCR of bel met Ease Travel Clinic.