Kinkhoest
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte begint vaak als een gewone verkoudheid, zoals een loopneus en lichte hoes. Na 1 tot 2 weken krijg je erge hoestbuien. Dit kan soms wel maanden duren. Daarom wordt kinkhoest ook wel de 100-dagenhoest genoemd.
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s jonger dan 1 jaar. Zij kunnen ademnood krijgen, in het ziekenhuis terechtkomen en soms zelfs overlijden. Zwangere vrouwen kunnen de 22-wekenprik halen om hun baby te beschermen.
Wat zijn de klachten van kinkhoest?
Wat zijn de klachten van kinkhoest?
De eerste klachten lijken op een gewone neusverkoudheid. Na 1 tot 2 weken begint het hoesten. Het hoesten wordt steeds erger. Ook kan er een piepende inademing zijn. Niet iedereen krijgt heftige hoestbuien. Volwassenen die als kind kinkhoestprikken hebben gekregen, merken vaak niet dat ze kinkhoest hebben.
Klachten bij baby’s
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s jonger dan 1 jaar. Zij kunnen door het hoesten uitgeput raken en stoppen met drinken. Door het zuurstoftekort kan hersenbeschadiging ontstaan. Jonge baby's met kinkhoest hoesten niet altijd, maar stoppen af en toe met ademhalen. Hierdoor kunnen ze blauw aanlopen.
Hoe krijg ik kinkhoest?
Hoe krijg ik kinkhoest?
De kinkhoestbacterie verspreidt zich via de lucht. Als iemand met kinkhoest hoest of niest, komen er kleine druppeltjes vrij. Als je die inademt, kun je besmet raken.
Kinkhoest het meest besmettelijk aan het begin van de ziekte, al voordat het hoesten begint.
Hoe bescherm ik mezelf en mijn kind tegen kinkhoest?
Hoe bescherm ik mezelf en mijn kind tegen kinkhoest?
Vaccinatie:
De beste bescherming tegen kinkhoest is vaccinatie. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich laten vaccineren.- Voor zwangere vrouwen:
Met de 22-wekenprik maak je afweerstoffen aan tegen kinkhoest. Deze beschermde stoffen geef je door aan je baby. Zo is je baby de eerste 3 maanden goed beschermd. Voor ouders van jonge baby's:
Bescherm je baby tegen kinkhoest met het kinkhoestvaccin uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).Voor volwassenen:
Werk je met jonge baby's (kinderopvang, zorg), dan kan je hen extra beschermen door je elke 5 jaar te laten vaccineren tegen kinkhoest. Bespreek dit met je arbo-arts.
Goede hygiëne
- Was regelmatig je handen met water en zeep.
- Hoest of nies in je elleboog.
- Neem contact op met je huisarts als je denkt dat jij of je baby kinkhoest hebben.
Let op: kinkhoestprikken geven een goede bescherming, maar niet volledig. Na een aantal jaar neemt de bescherming af. Als je in het verleden geprikt bent, kan je dus nog steeds kinkhoest krijgen. Alleen zijn de klachten dan vaak minder ernstig.
Wat als je kinkhoest hebt?
Wat als je kinkhoest hebt?
De huisarts kan met een test onderzoeken of je kinkhoest hebt. Met een wattenstaafje wordt een beetje slijm uit de neus of keel genomen.
Behandeling
Heb je kinkhoest? Dan kan dit in de eerste weken worden behandeld met antibiotica. De huisarts bepaalt of dit nodig is. Vaak ruimt het lichaam de bacterie zelf op. Het hoesten kan wel nog enkele maanden duren.
Wanneer contact opnemen met de huisarts?
- Als je denkt dat jij of je kind kinkhoest heeft.
- Als iemand in je gezin kinkhoest heeft en er een zwangere of een baby jonger dan 1 jaar in huis is. De huisarts bekijkt dan of alle gezinsleden antibiotica nodig hebben om de baby te beschermen tegen kinkhoest.
Contact
Voor meer vragen kun je bellen naar het Klant Contact Centrum van Infectieziektebestrijding: 088 880 5078.
Telefonische bereikbaarheid: van maandag tot en met vrijdag van 8:30 - 12:15 en van 13:00 - 17:00 uur.