Een soa-test doen
Heb je risico gelopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? Dan kun je bij de GGD terecht voor een test en eventueel een behandeling. Dit is gratis. Er wordt geen informatie gedeeld met je huisarts, zorgverzekering, ouders/verzorgers of anderen. Een afspraak is in principe onder 4 ogen. Jongeren of mensen met een beperking mogen een ouder of begeleider mee nemen naar de afspraak. Wil je weten hoe zo’n soa onderzoek gaat, kijk dan naar dit filmpje.
Jongeren tot en met 24 jaar mogen 2x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x bent getest en je hebt nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je helaas geen afspraak maken bij de GGD.
Ben je een man die (ook) seks heeft met mannen én heb je interesse in een thuistestkit? Kijk dan of Limburg4Zero iets voor jou is en of je in aanmerking komt.
Bekijk onze locaties of bel direct voor een afspraak Klik hier
Nieuw testbeleid chlamydia bij GGD
Nieuw testbeleid chlamydia bij GGD
Vanaf januari 2025 wordt het chlamydia testbeleid bij de GGD aangepast. Als je geen klachten hebt, dan testen we niet meer op chlamydia. Testen op chlamydia in de keel gebeurt in het geheel niet meer. Onder bepaalde omstandigheden kan wel nog op chlamydia getest worden. Dit zal altijd in overleg met een arts of verpleegkundige gebeuren.
Dit nieuwe beleid wordt begin 2025 bij alle GGD’en in Nederland doorgevoerd. Het nieuwe testbeleid volgt uit wetenschappelijke onderzoeken naar chlamydia, met name bij vrouwen, die aantonen dat:
- De kans op complicaties (zoals verminderde vruchtbaarheid) minimaal is als er geen klachten zijn.
- Chlamydia meestal vanzelf weggaat, zonder schadelijke gevolgen.
- Het testen en behandelen van chlamydia-infecties zonder klachten niet effectief is. Het aantal infecties onder de gehele bevolking wordt er niet minder door.
Wil je meer weten over het nieuwe testbeleid of de onderzoeken die tot dit nieuwe inzicht hebben geleid? Kijk dan op:
Wanneer kun je voor een test bij ons terecht?
Wanneer kun je voor een test bij ons terecht?
Je kunt bij de GGD getest worden als je een verhoogd risico hebt gehad op soa. Dat geldt voor de volgende groepen:
- Jongeren tot en met 24 jaar;
- Mannen die seks hebben met mannen;
- Als je een vrouw bent en jouw sekspartner heeft seks met mannen;
- Als je voor seks betaald wordt;
- Als je gewaarschuwd bent door een sekspartner die een soa heeft;
- Als je in het afgelopen jaar een soa hebt gehad;
- Als je klachten hebt die kunnen passen bij een soa;
- Als je slachtoffer bent (geweest) van seksueel geweld;
- Als jij of je sekspartner afkomstig zijn uit een gebied waar soa’s endemisch voorkomen: Suriname, voormalig Nederlandse Antillen, Turkije, Afrika, Zuid-Amerika, Azië of Oost-Europa.
Hoor je niet bij één van deze groepen, dan mag je toch contact opnemen: we zullen samen met jou de bekijken wat mogelijk is. Soms moeten we je doorverwijzen naar de huisarts of een goedgekeurde online aanbieder.
Vragen over seks
Vragen over seks
Veel mensen hebben vragen over seksualiteit of ervaren problemen. Bij de GGD kunnen jongeren tot en met 24 jaar gratis terecht voor een gesprek met een SENSE verpleegkundige. Bijvoorbeeld wanneer je vragen hebt over je lichaam, geaardheid, pijn bij het vrijen hebt of problemen hebt met erectie of klaarkomen. Ook als je vragen hebt over anticonceptie of meisjesbesnijdenis kun je hier terecht. Alles wordt vertrouwelijk besproken.
Vind je de stap naar de GGD nog te groot? Op www.sense.info kun je betrouwbare informatie vinden en bellen, mailen of anoniem chatten met een verpleegkundige van de GGD
Kijk ook eens op de pagina Alle vragen over seks voor jongeren
Welke soa-testen zijn nu zinvol en bij welke zorgverleners kun je het beste terecht?
Welke soa-testen zijn nu zinvol en bij welke zorgverleners kun je het beste terecht?
Nieuwe inzichten chlamydia: GGD past testbeleid aan
Vanaf januari 2025 wordt het testbeleid voor de soa chlamydia bij de GGD aangepast. Dat gebeurt op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Recent onderzoek laat zien dat een chlamydia-infectie een hele kleine kans op verminderde vruchtbaarheid met zich meebrengt. De soa gaat meestal vanzelf weg zonder schadelijke gevolgen en het testen en behandelen van chlamydia-infecties zonder symptomen draagt niet effectief bij aan de gezondheid. Het nieuwe beleid houdt in dat er bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD vanaf januari 2025 niet meer standaard op chlamydia getest wordt bij mensen zonder klachten. Het nieuwe beleid voorkomt overbehandeling en draagt bij aan het tegengaan van antibiotica-resistentie.
Kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia kleiner dan gedacht
Chlamydia werd lange tijd beschouwd als een belangrijke veroorzaker van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Om die reden was er bij deze soa een grote focus op preventie, diagnose en behandeling. Chlamydia wordt nu nog standaard behandeld met antibiotica, ook als de persoon in kwestie geen klachten heeft. Bewijs dat dit een effectieve aanpak is, ontbreekt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste chlamydia-infecties vanzelf verdwijnen, zonder blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid en vruchtbaarheid. Testen en behandelen van infecties zonder symptomen draagt daarom niet bij aan de gezondheid. Onnodig antibioticagebruik heeft bovendien een negatieve invloed op de resistentie van bacteriën.
Het nieuwe testbeleid in het kort
Vanaf januari 2025 wordt het testbeleid voor de soa chlamydia bij de GGD aangepast. Er wordt dan meestal niet meer getest op chlamydia als er geen klachten zijn.
Zelf inzicht verkrijgen in welke test voor jou van belang is?
Soatestwijzer.nl is de nieuwe digitale wegwijzer voor soa-testen. Hier kun je informatie en advies ontvangen die op jouw specifieke situatie is toegespitst: welke soa-testen zijn nu zinvol en bij welke zorgverleners kun je het beste terecht? Soatestwijzer.nl verwijst naar de eigen huisarts, indien van toepassing naar het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD en naar vier private soa-zorgaanbieders die voldoen aan de kwaliteitscriteria van Soa Aids Nederland.
Soa-thuistest
Soa-thuistest
Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.
Een soa? Waarschuw mensen met wie je seks had
Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen. En als het nodig is behandelen. Waarschuwen kan ook anoniem met hulp van je huisarts of de GGD.
Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.
Behandeling
Vaak is een soa goed te behandelen. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis krijg je antibiotica en zijn je klachten meestal snel over.
- Van herpes kun je niet genezen. Het virus dat dit veroorzaakt blijft in je lichaam. Klachten kunnen terugkomen. Je kunt soms wel iets aan de klachten doen.
- Genitale wratten zijn ook niet altijd te genezen. Het virus blijft vaak een tijd in je lichaam. Je kunt vaak wel wat aan de klachten doen, maar de wratten kunnen terugkomen.
- Van hiv kun je niet genezen. Je kunt wel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt door hiv. Krijg je een goede behandeling? Dan kun je hiv niet doorgeven aan anderen.
Op soaaids.nl lees je per soa welke behandeling je kunt krijgen.
Risico op HIV?
Risico op HIV?
Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.
Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.
PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen. Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie.
Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?
Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?
Bij spoedvragen kun je contact opnemen via:
088 - 880 50 72
Maandag – vrijdag 8.00 – 12.15 uur
Maandag en woensdag 13.30-15.30 uur
Zijn wij niet meer bereikbaar?
Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of huisartsenpost.
Contact Spoedeisende Hulp MUMC
043 387 67 00 (24 uur per dag, 7 dagen per week)
P. Debyelaan 25, 6229 HX Maastricht
Voor hulp bij seksueel geweld neem contact op met Centrum Seksueel Geweld.