PrEP
Het landelijke PrEP-pilotprogramma is afgelopen op 1 augustus 2024. Vanaf 1 augustus krijg je geen PrEP-pillen meer van de GGD, maar een recept. Met dat recept koop je zelf bij een apotheek je PrEP. Wat je daarvoor betaalt verschilt per merk en per apotheek. Je mag zelf kiezen bij welke apotheek je je PrEP koopt. PrEP is preventieve medicatie en wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Je kan voor je halfjaarlijkse controles en het PrEP-recept naar de GGD gaan. Tijdens deze controles wordt er getest op nierfunctie, HIV en andere SOA's. Je kan er ook voor kiezen om voor je controles en het PrEP-recept naar je eigen huisarts te gaan of de Stadspoli te bezoeken.
Wat is PrEP?
PrEP (Pre-Expositie Profylaxe ) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen.
Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie. Bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM) of transgenders die in de afgelopen 6 maanden onbeschermde anale seks hebben gehad.
Wat kost PrEP?
De prijs voor 30 pillen verschilt erg per merk, plaats en apotheek. Je mag zelf kiezen naar welke apotheek je gaat, dat hoeft niet je vaste apotheek te zijn. Je kunt je PrEP ook online bestellen bij een apotheek die aan huis levert. Op PrEPnu.nl vind je de PrEP-prijslijst van apotheken in verschillende plaatsen in Nederland.
Komt iedereen voor PrEP in aanmerking?
Komt iedereen voor PrEP in aanmerking?
De GGD-arts of verpleegkundige beoordeelt wie in aanmerking komt voor PrEP-medicatie via de GGD. Zij maken daarbij een inschatting van het risico op HIV en je persoonlijke situatie. Daarnaast kun je voor PrEP-zorg terecht bij de huisarts of de Stadspoli in Maastricht.
PrEP via de Huisarts
Naast de GGD kan ook de huisarts een rol spelen in het aanbieden van PrEP-zorg. Mensen die PrEP willen gebruiken kunnen ook met hun huisarts in gesprek gaan.
PrEP via de Stadspoli
Waar je ook woont: bij de Stadspoli in Maastricht kun je terecht voor PrEP-zorg. Het consult op de Stadspoli valt niet onder het eigen risico, maar de onderzoeken noodzakelijk voor PrEP-zorg wel. De huisarts of de GGD kan je verwijzen.
Bel voor een afspraak Een afspraak maken
Vragen en antwoorden over PrEP
- Wat doet PrEP precies?
PrEP bevat per tablet twee HIV-remmers, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil. PrEP beschermt alleen tegen HIV en niet tegen andere SOA’s. PrEP is betrouwbaar als de pil trouw en op de juiste momenten geslikt wordt.
- Hoe gebruik je PrEP?
PrEP kan op twee manieren ingenomen worden: dagelijks één pil of rondom de momenten dat je seks hebt.
Afhankelijk van je seksleven wordt in overleg met de arts besloten welk slikschema het beste bij je past.Voor meer achtergrondinformatie check onderstaande links en de PrEP-medicatie informatiefolder client van GGD Zuid Limburg.