U bevindt zich op:Nieuws

Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap mogelijk vanaf 15 oktober

04 oktober 2023

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Zuid-Limburg start op 15 oktober 2023 met de griepvaccinatie tijdens de zwangerschap. De griep- en kinkhoestvaccinatie kunnen tegelijkertijd gezet worden.  

Voor wie is de griepvaccinatie?  

De griepvaccinatie is bedoeld voor zwangere vrouwen zonder medische indicatie die in de periode van 15 oktober tot 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn.  

Het doel van de vaccinatie 

Het doel van het vaccineren van zwangere vrouwen zonder medische indicatie is het tegengaan van ernstige gevolgen door griep bij pasgeboren baby’s. Pasgeboren baby’s zijn kwetsbaarder, maar zij kunnen nog niet zelf worden gevaccineerd.  

De vaccinatie is voor de zwangere vrouw zelf ook zinvol, omdat het leidt tot een kleiner risico op ziekenhuisopname door griep en andere zwangerschapscomplicaties. De griepprik is veilig voor zowel de baby als de zwangere.   

Griep- en kinkhoestvaccinatie  

De griep- en kinkhoestvaccinatie kunnen gelijktijdig worden gezet. Wanneer vrouwen een afspraak maken voor hun 22-wekenprik geven ze aan welke vaccinaties ze willen ontvangen.   

Hoe maak je een afspraak?  

Voor het maken van een afspraak dient eerst dit formulier ingevuld te worden. Eén week na het invullen van het formulier kan er contact opgenomen worden met het JGZ Klant Contact Centrum om een datum, tijdstip en locatie af te spreken (088-8805044).

Vragen of twijfels? 

Voor vragen over de vaccinatie of bij twijfel over het nemen van de vaccinatie kan contact worden opgenomen met het Klant Contact Centrum van de afdeling Jeugdgezondheidszorg. Het Klant Contact Centrum is te bereiken op 088-8805044 (bereikbaar op maandag-donderdag tussen 08.30-12.30 uur en 13.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08:30-12:30). Verder is er de mogelijkheid om vragen te stellen via dit formulier op de website.