U bevindt zich op:Nieuws

Het aantal kinkhoest gevallen onder zuigelingen neemt toe in Zuid-Limburg

24 juni 2024
Afbeelding van een baby die op bed ligt

baby

Toenemend aantal kinkhoest besmettingen.

In mei 2024 waren er 7 gevallen van kinkhoest bij zuigelingen in Zuid-Limburg ten opzichte van 1 geval in heel 2023. Bij zuigelingen is de kans op ernstige ziekteverschijnselen hoog. Onder deze kwetsbare groep leidt 50% van de besmettingen tot een ziekenhuisopname. Door het stijgende aantal gevallen van kinkhoest onder volwassenen is het risico op besmetting voor de kwetsbare zuigelingen hoger. De GGD Zuid Limburg vraagt volwassenen met hoestklachten daarom extra voorzichtig te zijn rondom onbeschermde pasgeboren baby's. Vooral tijdens de besmettelijke periode van de eerste 3 weken met hoestklachten.

Toenemend aantal kinkhoest besmettingen

Afgelopen jaar steeg het aantal kinkhoestgevallen landelijk tot een recordhoogte. In Zuid-Limburg kwam deze stijging later op gang dan in de rest van Nederland. Artsen infectieziektebestrijding bij GGD Zuid Limburg zeggen het volgende: “Sinds afgelopen mei zien we ook bij ons een ongewoon hoog en stijgend aantal gemelde gevallen van kinkhoest bij baby’s onder de 1 jaar. Dit is zorgelijk. Onbeschermd lopen deze baby’s meer risico op ernstige klachten. De helft van hen wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een klein aantal van deze baby’s kan zelfs overlijden.” Waar landelijk gezien een stabiliserende trend zichtbaar is voor het aantal kinkhoest besmettingen, is dit in Zuid-Limburg vooralsnog minder duidelijk.

Alertheid bij hoestklachten

GGD Zuid Limburg vraagt volwassenen daarom alert te zijn op hoestklachten voordat ze op bezoek gaan bij onbeschermde pasgeboren baby's. Kinkhoest is het meest besmettelijk aan het begin van de ziekte, gedurende de eerste drie weken na het begin van de hoestbuien. Na deze 3 weken is kinkhoest niet meer overdraagbaar. Baby's zijn vanaf de geboorte beschermd wanneer de moeder tijdens de zwangerschap is gevaccineerd (22 wekenprik). Zonder de 22 wekenprik bij de moeder zijn baby's die het Rijksvaccinatieprogramma volgen vanaf 5 maanden pas beschermd.

Zie voor meer vragen over kinkhoest en actuele cijfers van het RIVM: www.rivm.nl/kinkhoest

Kinkhoestklachten bij volwassenen

Volwassenen krijgen regelmatig kinkhoest. Vaak zijn de klachten mild. Heb je hoestklachten en maak je je zorgen om kinkhoest? Testen kan zinvol zijn als je veel contact hebt met onbeschermde baby’s. Bespreek dit dan met uw huisarts.

Meer informatie?

Alle zwangeren ontvangen informatie over de 22 wekenprik van de verloskundige of het ziekenhuis. Een afspraak wordt gemaakt bij de GGD Zuid Limburg via het webformulier. Voor meer informatie over de 22 wekenprik kun je terecht op onze website of bij het Klant Contact Centrum van de Jeugdgezondheidszorg (088-880 5044. Bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:30-12:30 en van 13:00-16:30 uur. Op vrijdag van 08:30 – 12:30 uur).

Werk je met baby's? Dan is het advies om iedere 5 jaar een vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Vraag dit na bij je werkgever. Verloskundigen kunnen hiervoor ook terecht bij de GGD Zuid Limburg, Team Infectieziektebestrijding. Telefonisch bereikbaar via 088 880 5078, van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.15 en van 13.00 - 17:00 uur.