U bevindt zich op:Nieuws

Hittestress in Zuid-Limburg

22 augustus 2023

Hittestress in Zuid-Limburg, wat ervaren inwoners?

Panelonderzoek GGD Zuid Limburg

De afgelopen jaren hebben we regelmatig te maken gehad met een hittegolf. Dit jaar zijn er al twee geweest in Limburg en deze week is het weer erg warm en benauwd. Als warm weer leidt tot gezondheidsklachten spreken we van hittestress. Aan het begin van de zomer hebben we de leden van het gezondheidspanel gevraagd hoe ze hittestress ervaren.

Veel gezondheidsklachten

Meer dan 40% van de panelleden ervaart gezondheidsklachten bij aanhoudende hitte. Van degenen met klachten ervaart bijna iedereen vermoeidheid (89%), bijna de helft heeft last van hoofdpijn (47%), een enkeling geeft aan wel eens flauw te vallen (2%). Het valt op dat vrouwen dit soort klachten vaker noemen dan mannen.

Verkoeling

9% van de deelnemers lukt het niet om zichzelf koel te houden. Dit komt onder andere door de eigen gezondheid, werk dat moet doorgaan of omdat de woning erg opwarmt. Een deel van het panel (15%) lukt het niet om de woning koel te houden. Dit heeft verschillende redenen: Men beschikt niet over een airco, heeft geen zonwering aan de buitenkant, heeft een slecht geïsoleerde woning of men houdt de ramen ’s avonds liever dicht om diverse redenen.

Een kwart van de deelnemers heeft op loopafstand geen plek om verkoeling te vinden. Een zwembad, een recreatieplas, schaduwplekken of een park of bosgebied zijn niet aanwezig in de woonomgeving.

Maatregelen in eigen tuin of buitenruimte

Twee op de drie panelleden hebben zelf maatregelen genomen om de hitte te beperken. Hierbij gaat het vooral om het planten van bomen of minder bestrating.

Impact van het onderzoek

Dit panelonderzoek draagt bij aan een beter inzicht in de problematiek van hittestress. De informatie uit het onderzoek biedt daarnaast ondersteuning bij  beleidsvorming en de ontwikkeling van toekomstige hitteplannen. Meer resultaten van dit onderzoek leest u in de factsheet.

Over het panel en meedoen

De GGD’en voeren een paar keer per jaar onderzoek uit onder de panelleden in hun regio. De Limburgers die lid zijn van dit panel hebben zich daarvoor aangemeld en ontvangen een uitnodiging per e-mail om aan een panelonderzoek deel te nemen. Om te weten wat er in de regio speelt is elke stem belangrijk. Meedoen? Meld je aan: www.ggdzl.nl/panel