Door de aanhoudende hitte is er kans op blauwalgen.
We hebben daarom voor u actuele informatie en tips op een rijtje gezet.
Blauwalgen mogelijk bij hogere temperaturen
Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen er blauwalgen in het water voorkomen. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, het zijn bacteriën. Vooral in stilstaand, voedselrijk water kunnen blauwalgen snel groeien en een blauwgroene of roodbruine laag in het water veroorzaken. Sommige blauwalgen maken gifstoffen, daarom is zwemmen in water met blauwalgen niet veilig. Er worden dan waarschuwingsborden met de tekst 'Waarschuwing i.v.m. blauwalgen' of borden met de tekst 'negatief zwemadvies' geplaatst.
Actuele informatie over zwemwaterkwaliteit
Niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. In en bij het water kan het gevaarlijk zijn door glas, rommel of stromingen. Daarnaast kun je gezondheidsklachten krijgen na een zwempartij, bijvoorbeeld veroorzaakt door blauwalgen.
Veilig zwemmen kan je in officieel zwemwater, daar is de waterkwaliteit en de veiligheid goed. Op www.zwemwater.nl of in de Zwemwaterapp voor iOS en Android kan je de veilige zwemwater plekken vinden.
Let op waarschuwingsborden bij natuurzwemwater, deze waarschuwen als er blauwalg in het water zit.
Heeft u vragen?
Bij (ernstige) gezondheidsklachten die niet meteen verklaarbaar zijn, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Voor vragen over de gezondheidseffecten van blauwalgen verwijzen wij u naar www.GGDLeefomgeving.nl. Ook kunt u contact opnemen met de unit Medische Milieukunde van GGD Zuid Limburg.