U bevindt zich op:Nieuws

Kans op smog en blauwalgen

17 augustus 2023

Daarom voor u de actuele informatie en tips op een rijtje.

Door de aanhoudende hitte is er kans op smog en blauwalgen.

We hebben daarom voor u actuele informatie en tips op een rijtje gezet.

Zomersmog mogelijk bij warm weer

Bij smog is er een korte tijd veel meer luchtvervuiling dan anders. Dat kan een paar uur duren, maar ook een paar dagen. In de zomer komt smog voor bij zonnig weer en als er weinig wind staat, er zit dan veel ozon in de lucht. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de middag en de vroege avond is de lucht het meest verontreinigd.

Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen bij smog klachten krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten en mensen met suikerziekte, maar ook kinderen, ouderen en zwangeren. Ook sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk in de buitenlucht doen zijn extra gevoelig voor smog. Zij ademen meer vervuilende stoffen in. Bij ernstige smog kan iedereen klachten krijgen. Voorbeelden van klachten zijn:

  • Irritatie van ogen, neus en keel
  • Meer luchtwegklachten, zoals piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid
  • Verergering van astmaklachten en COPD

Wij adviseren mensen die klachten hebben door smog vooral in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. Plan activiteiten zoveel mogelijk in de ochtend.

Actuele informatie luchtkwaliteit

Het RIVM meet de luchtverontreiniging, onderzoekt de verwachte ontwikkeling en geeft als het nodig is een smogwaarschuwing. De informatie voor dit moment en de verwachtingen voor de komende dagen zijn te vinden op www.luchtmeetnet.nl. Ook is er informatie over actuele en verwachte smogniveaus op NOS-Teletekst pagina 711 en 712.

Blauwalgen mogelijk bij hogere temperaturen

Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen er blauwalgen in het water voorkomen. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, het zijn bacteriën. Vooral in stilstaand, voedselrijk water kunnen blauwalgen snel groeien en een blauwgroene of roodbruine laag in het water veroorzaken. Sommige blauwalgen maken gifstoffen, daarom is zwemmen in water met blauwalgen niet veilig. Er worden dan waarschuwingsborden met de tekst 'Waarschuwing i.v.m. blauwalgen' of borden met de tekst 'negatief zwemadvies' geplaatst.

Actuele informatie over zwemwaterkwaliteit

Niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. In en bij het water kan het gevaarlijk zijn door glas, rommel of stromingen. Daarnaast kun je gezondheidsklachten krijgen na een zwempartij, bijvoorbeeld veroorzaakt door blauwalgen.

Veilig zwemmen kan je in officieel zwemwater, daar wordt de waterkwaliteit en de veiligheid gecontroleerd. Op www.zwemwater.nl of in de Zwemwaterapp voor iOS en Android kan je de veilige zwemwater plekken vinden.

Let op waarschuwingsborden bij natuurzwemwater, deze waarschuwen als er blauwalg in het water zit.

Heeft u vragen?

Bij (ernstige) gezondheidsklachten die niet meteen verklaarbaar zijn, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Voor vragen over hitte, smog of de gezondheidseffecten van blauwalgen verwijzen wij u naar GGDLeefomgeving. Ook kunt u contact opnemen met de unit Medische Milieukunde van GGD Zuid Limburg.