Update 27 maart 2024
Eerste geval van mazelen in Zuid-Limburg
Dinsdag 26 maart heeft de GGD Zuid-Limburg een melding gekregen van het eerste geval van mazelen in de regio. Het betreft een autochtone, ongevaccineerde, volwassen persoon met tot heden milde klachten. De GGD is direct gestart met bron- en contactonderzoek, waaruit is gebleken dat de bron van de besmetting ligt bij een reis naar Oost-Europa door deze persoon. De GGD heeft reeds alle contacten van de casus geïnventariseerd en waar nodig vaccinatie aangeboden. Er is derhalve geen sprake van een uitbraak.
Wie is beschermd tegen mazelen?
Vrijwel alle volwassenen die geboren zijn voor 1965 zijn in aanraking geweest met mazelen. Zij hebben weerstand hiertegen opgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het RIVM. Vanaf 1976 worden mazelenvaccinaties aangeboden aan alle kinderen. Volwassenen geboren tussen 1965 en 1975 zijn beschermd als zij mazelen hebben doorgemaakt, of buiten het Rijksvaccinatieprogramma om zijn gevaccineerd door bijvoorbeeld de huisarts.
Mazelenvaccinatie voor kinderen
Mazelen is een erg besmettelijke infectieziekte. Door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op verspreiding toe. Kinderen kunnen zowel op de leeftijd van 14 maanden en als 9 jarige gevaccineerd worden tegen mazelen via het Rijksvaccinatieprogramma. Mochten kinderen deze vaccinatiemomenten hebben gemist, dan adviseert de GGD hen om zich alsnog te laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma .
Update 15 maart: Geen gevallen van mazelen in Zuid-Limburg
Op dit moment zijn er in Zuid-Limburg geen gevallen van mazelen.
Wil jij je kind beschermen tegen voorkombare infectieziekten zoals mazelen? De groepsvaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor jeugdigen zijn komende week nog beschikbaar in Meerssen. Deze vaccinaties kun je halen op uitnodiging van het RIVM. Hiervoor heb je een brief ontvangen.
Heb jij een uitnodiging van het RIVM ontvangen om je kind dit voorjaar te laten vaccineren, maar heb je deze afspraak gemist? Dan kun je komende week ook nog terecht in Meerssen. Ook als jouw afspraak in regio Westelijke Mijnstrijk of Parkstad gepland was. Houd er wel rekening mee dat de wachtrijen langer kunnen zijn wanneer je afwijkt van het tijdsblok in de uitnodiging. Wanneer mogelijk is het advies om voor 15:00 uur naar de vaccinatielocatie te komen. Zo ontwijk je de grootste drukte.
Vrees voor uitbraken infectieziekten door lage vaccinatiegraad
GGD GHOR Nederland maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad en uitbraken van verschillende infectieziekten zoals mazelen, die hierdoor meer kans krijgen. Kinderen kunnen hier ernstig ziek van worden en zelfs aan overlijden. Steeds minder kinderen nemen deel aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Omdat de groepsimmuniteit afneemt, neemt het risico op uitbraken toe. De vereniging van GGD’en roept op om maatregelen te nemen en adviseert ouders om hun kinderen te beschermen tegen deze voorkombare ziekten.
Uitbraken kinkhoest, mazelen en bof
Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest neemt de afgelopen maanden snel toe. Sinds november 2023 is er een bof uitbraak gaande in gebieden met een lage vaccinatiegraad. En ten slotte baren uitbraken van mazelen in Europa zorgen nu de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90% ligt. Gisteren werd bekend dat er in Eindhoven en omgeving een mazelenuitbraak is. Bij mazelen is een vaccinatiegraad boven de 95% nodig. Voor de overige vaccinaties adviseert de World Health Organization een graad van 90% om groepsimmuniteit te bereiken en baby’s en mensen die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden te beschermen.
Kortom: voorkombare infectieziekten steken de kop op in Nederland. Voorkombaar, omdat er effectieve vaccins bestaan tegen deze ziekten. Maar doordat steeds meer ouders ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren, daalt de groepsimmuniteit en krijgen deze ziekten weer een kans in Nederland.
Meer informatie
Meer informatie over mazelen vind je op de website van het RIVM.
Meer informatie over de groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vind je op onze website.