U bevindt zich op:Nieuws

Op naar 0 nieuwe HIV infecties!

26 september 2023

‘Wat Amsterdam kan, kunnen wij in Limburg ook’

Fast Track City

Deze week vindt de Fast Track City conferentie in Amsterdam plaats. Hier komen veel internationale preventie-professionals, bestuurders en community’s samen om van elkaar te leren over de beste aanpak in HIV preventie.

Veel steden wereldwijd hebben zich al uitgesproken over het gezamenlijk doel: nul nieuwe HIV infecties in 2030. Hierbij hoort ook het terugdringen van virale hepatitis en TBC, het terugdringen van stigma en het bevorderen van positieve seksuele gezondheid.

Kortom, het gaat over preventie! Seksuele gezondheid en gelijke toegang tot preventie en zorg is cruciaal voor een gezonde samenleving.

Daling in Amsterdam

Er is een indrukwekkende daling in het aantal nieuwe hiv-infecties in Amsterdam dankzij PrEP, hiv-testen en andere activiteiten ter bevordering van seksuele gezondheid.

‘Wat Amsterdam kan, kunnen wij in Limburg ook’ vertelt Nicole Dukers-Muijrers, GGD Zuid-Limburg, in het openingspanel van de conferentie. We zien nog steeds nieuwe HIV infecties. Dat aantal moet naar nul. Daarnaast weet op dit moment 94% van de mensen in Limburg met HIV dat ze HIV hebben. Dit moet naar 100%. Er is een uitstekende behandeling om in goede gezondheid te kunnen leven.

Deze doelen behalen moet mogelijk zijn. In Limburg lopen we voorop met onze HIV preventie aanpak. Het is belangrijk dat we kijken naar de regio en welke specifieke uitdagingen er spelen. Regionale uitdagingen vragen om regionale oplossingen.

Limburg4zero

We werken samen om strategieën te ontwikkelen, in de praktijk te testen en te verbeteren. Om zo te leren, op basis van data en wetenschap.

Zo ontwikkelde de GGD Zuid- en Noord-Limburg samen met MUMC+, universiteit, maatschappelijke partners en huisartsen een innovatief zorgaanbod voor thuis om drempels tot preventieve zorg te verlagen. Dat is Limburg4Zero. Dit is gericht op een positieve seksuele gezondheid met preventie en zorg op maat. Voorbeelden zijn testen, PrEP, vaccinatie, en chemseks.

De aanpak van Limburg4zero wordt ondersteund door het MUMC+ (Next step), het #AIDSFonds / SOAAIDS, GGD Zuid Limburg en alle lokale partners; gemeenten in de hele provincie, met Alex Meij van gemeente Maastricht als ambassadeur voor de aanpak Limburg4Zero.