U bevindt zich op:Nieuws

Peuter- en Kleuter4daagse

12 juni 2023

In de Week voor de Gezonde Jeugd gaan de allerkleinste aan de wandel

In de Week voor de Gezonde Jeugd, van maandag 12 t/m vrijdag 16 juni, wordt in het hele land de Peuter4daagse en de Kleuter4daagse georganiseerd. In Limburg doen 26 van de 31 Limburgse gemeenten mee. De animo is groter dan ooit. Maar liefst 9566 peuters en 3653 kleuters van Limburgse kinderopvanglocaties en basisscholen wandelen mee. In Zuid-Limburg zijn dit 5282 peuters en 2939 kleuters.

In 2016 werd de Peuter4daagse gelanceerd door Peuteropvang Heerlen in samenwerking met JOGG. Op verzoek van Limburgse Kindcentra werd er naast de Peuter4daagse ook een Kleuter4daagse ontwikkeld. Deze vierdaagsen zijn in 2022 geadopteerd door de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en in één jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk evenement. Dit zorgt voor een enorm succes: in maar liefst 119 gemeenten, gaan de allerkleinsten aan de wandel.

Basis voor ontwikkeling kind

Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om een gezond gewicht te houden, maar vooral ook voor de brede ontwikkeling van het kind. Het verbetert zowel de lichamelijke groei, maar is ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Door de allerjongsten veel te laten bewegen, leren ze ook begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht, afstand inschatten en samenwerken.

Jong geleerd, is oud gedaan. Wandelen is een laagdrempelige vorm van beweging die zeer geschikt is voor onze allerjongsten en hun ouders. Tijdens de reguliere Avond4daagse liggen deze kleine kampioenen al in hun bedje, daarom krijgen zij hun eigen versie.

Wandelen past in dagelijks ritme

Doel van de Peuter- en Kleuter4daagse is dat tijdens de opvang- en schooltijd in deze themaweek minimaal 4 dagen met de kinderen gewandeld wordt in de directe omgeving. Zowel kinderen als hun begeleiders bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. Aan het einde van de week krijgen alle kinderen een welverdiende en echte KWBN-medaille. De kinderen krijgen het goede voorbeeld en leren op jonge leeftijd hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Goede initiatieven uitrollen

Met de JOGG-aanpak maken we in Limburg de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daarnaast laat de Peuter- en Kleuter4daagse de kracht zien van de samenwerking tussen Limburgse JOGG-gemeenten en onze JOGG-regisseurs, door goede initiatieven op te schalen. Deze Limburgse initiatieven zijn opgenomen in het landelijke aanbod van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG zodat nu alle Nederlandse gemeenten kunnen meedoen. Zie www.peuter4daagse.nl en www.kleuter4daagse.nl

De JOGG-aanpak draagt ook bij aan het realiseren van de Trendbreuk en is daarom een van de belangrijke pijlers die onder het programma Trendbreuk valt.

De Peuter4daagse is mede mogelijk gemaakt door JOGG, de KWBN, Huis voor de Sport Limburg, GGD Zuid-Limburg, Provincie Limburg, de deelnemende gemeenten, de kinderopvangkoepels en basisonderwijs.