U bevindt zich op:Nieuws

Sociaal Contact in Zuid-Limburg

19 december 2023
You’re more special to me than words could say

Hoe ervaren Zuid-Limburgers het sociale contact dat ze hebben?

Panelonderzoek GGD Zuid-Limburg

Nu de feestdagen voor de deur staan, is het goed om stil te staan bij de waarde van sociaal contact. Een goede verbinding met de mensen om ons heen heeft een positieve invloed op onze gezondheid. We hebben allemaal mensen om ons heen nodig waarmee we ons verbonden voelen en die we kunnen vertrouwen. Vanaf de Week tegen Eenzaamheid dit najaar hebben we de leden van het gezondheidspanel gevraagd hoe ze sociaal contact ervaren.

Sociale contacten

De mens is een sociaal dier. De meeste panelleden vinden persoonlijk contact voor gezelligheid erg belangrijk. Men vind het belangrijk om iemand te hebben om ergens mee naar toe te gaan. Wel is het zo dat dit minder belangrijk lijkt te worden met leeftijd. Zo is te zien dat jongeren tot 30 jaar een 8,0 gemiddeld geven en dat ouderen een 7,1 gemiddeld geven. Driekwart van de panelleden geeft aan dat het sociale contact met mensen om hen heen voldoet. Het uitbreiden van het sociale netwerk vinden mensen belangrijk. Dit uitbreiden doet met het liefst met mensen met dezelfde interesses.

Sociale participatie

Gemeenten bieden verschillende ontmoetingsplekken in de omgeving om anderen te ontmoeten. Bijna tweederde (63%) van de panelleden geeft aan gebruik te maken van ontmoetingsplekken. De plekken om elkaar te ontmoeten in de buurt zijn; natuur en buitenruimte (71%), sociale en gemeenschapsruimten (69%), sport en recreatie (66%) en horeca en ontspanning (65%).

Het verenigingsleven

Uit het panelonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Zuid-Limburgers (56%) lid is van een vereniging of club. Het verenigingsleven kan worden gezien als het spil van de samenleving. De activiteiten en doelen van een vereniging kunnen gerelateerd zijn aan sport, hobby of buurt waar je woont. Het valt op dat meer ouderen lid zijn van een vereniging of club. Dit loopt op van 47% in de groep jonger dan 30 jaar tot aan 66% bij de groep van 71 tot 80 jaar.

Impact

Met de gegevens uit dit panelonderzoek is inzicht verkregen hoe de sociale kaart van Zuid-Limburg eruit ziet. Er liggen mogelijkheden voor de gemeenten om vooral jongeren te betrekken in het verenigingsleven. Verder is het duidelijk dat Zuid-Limburgers meer willen ondernemen om in contact te komen met anderen. Belangrijker nog is dat 20% niet weet hoe of wat je kunt doen. Hier kan beleid op gemaakt worden. De resultaten en adviezen over sociaal contact zijn te vinden in de factsheet.

Over het panel en meedoen

De GGD’en voeren een paar keer per jaar onderzoek uit onder de panelleden in hun regio. De Limburgers die lid zijn van dit panel hebben zich daarvoor aangemeld en ontvangen een uitnodiging per e-mail om aan een panelonderzoek deel te nemen. Om te weten wat er in de regio speelt is elke stem belangrijk. Meedoen? Meld je aan: www.ggdzl.nl/panel.