U bevindt zich op:Nieuws

Vossenlintworm in Zuid-Limburg

15 augustus 2023

Het is weer bramentijd. Wees voorzichtig met het eten van zelf geplukte, ongekookte vruchten.

Woon jij in Zuid-Limburg of bezoek je onze regio? Dan is het beter om geen zelf geplukte vruchten te eten. Tenzij je deze kookt. Je loopt namelijk risico om besmet te raken met de vossenlintworm. De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt als eitjes in de ontlasting van besmette vossen en soms van honden of katten. 

De klachten bij een besmetting met vossenlintworm

De vossenlintworm komt vooral voor bij vossen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Oost-Frankrijk, België en verschillende landen in Oost-Europa. In Nederland komt de vossenlintworm voor bij vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De kans dat mensen in Nederland besmet raken en ziek worden door de vossenlintworm is heel klein. De meeste mensen krijgen geen klachten. Als iemand wel ziek wordt, gebeurt dat meestal pas 5 tot 15 jaar later. Als mensen ziek worden door de vossenlintworm is dat meestal een ernstige ziekte aan de lever. Mensen die ziek worden van de vossenlintworm kunnen last hebben van buikpijn, benauwdheid en gele huid en ogen. Heb je deze klachten? Ga dan naar de huisarts. Om te weten of je ziek bent van de vossenlintworm moeten je bloed, lever en longen worden onderzocht. De ziekte kan worden behandeld met een operatie of medicijnen.

De belangrijkste maatregelen om besmetting te voorkomen

  • Vermijden of koken van zelf geplukte bosvruchten, valfruit en paddenstoelen. Alleen wassen is onvoldoende.
  • Goede handhygiëne na contact met honden en katten en na werken in de tuin.
  • Regelmatig ontwormen van katten en honden die veel buiten loslopen.

Voorzorgsmaatregelen tegen vossenlintworm

Er bestaan geen goede testen om meteen na het eten van bosvruchten te kijken of iemand besmet is geraakt. Er is ook geen voorzorg behandeling wanneer men net de bosvruchten gegeten heeft. Ontwormen van honden en katten is wel zinvol, omdat besmette dieren ook mensen in hun omgeving kunnen besmetten.

Meer informatie over vossenlintworm

https://www.ggdzl.nl/burgers/infectieziekten-en-hygiene/bestrijding-infectieziekten/vossenlintworm-in-zuid-limburg/
https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-vossenlintworm