Anniek volgt haar hart naar de GGD
- Anniek
- Jeugdverpleegkundige
- Opleiding Verpleegkunde

"Als jeugdverpleegkundige zie ik het ene moment een kind van 5, dan spreek ik met ouders en het volgende moment praat ik met een puber. Dat doe ik tijdens mijn eigen spreekuur, op scholen en bij mensen thuis. Die afwisseling van contacten en plekken, maken mijn werk ontzettend leuk."
Standaard onderzoek onder alle kinderen
Bij de GGD doen we drie keer standaard onderzoek onder alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar; als ze 5 jaar, 10 jaar en tweedejaars middelbare scholieren zijn. Zo monitoren we hun ontwikkeling en kunnen we mogelijke gezondheidsproblemen voor zijn. Kinderen waar meer zorgen over zijn, zien we wat vaker. Dat kan over van alles gaan, zoals hun lengte en gewicht, ogen en oren of bijvoorbeeld psychosociale problematiek.
Iets veranderen, geeft voldoening
Ik ben opgegroeid en woon in Zuid-Limburg. Nu ik bij de GGD werk, valt mij pas op hoe slecht het gesteld is met de gezondheid van jongeren in deze regio. Er is bijvoorbeeld veel overgewicht en er zijn kinderen die thuis geen ontbijt krijgen. Ik probeer hier met de kinderen over te praten. Met de middelbare scholieren lukt best goed als ik ze 1-op-1 spreek. Vaak komen onderwerpen als vapen en het drinken van alcohol voorbij. Als ze dat doen, dan geef ik ze wat voorlichting in de hoop dat ze ermee stoppen. Door groepsdruk lukt dat helaas niet altijd bij deze pubers. Lukt het wel om iets te veranderen, dan beteken je echt iets voor ze en dat geeft voldoening.
Iedereen gelijkwaardig
Tijdens mijn eigen spreekuren bij de GGD zit ik weliswaar alleen, maar binnen ons hechte team van artsen en verpleegkundigen overleggen we veel. Iedereen is gelijkwaardig, we lopen makkelijk bij elkaar binnen en helpen de ander waar nodig. Echt een werksituatie waar ik blij van word.