Een ambulance bestellen (geen spoed)

Om elke patiënt op tijd te kunnen vervoeren, óók als er geen sprake is van spoed, heeft de GGD de medewerking nodig van elke zorgprofessional die weleens een ambulance aanvraagt. Ambulancezorg zonder spoed wordt besteld vervoer genoemd.

Wat valt onder besteld vervoer?

Wat valt onder besteld vervoer?

Het gaat om zorg en vervoer van patiënten tussen het woonadres of verblijfadres en/of zorginstellingen voor diagnostiek, therapie, opname of ontslag. Met de patiënt of de aanvrager worden de tijdstippen van halen en brengen en de plaats van bestemming afgesproken.

Vaak is besteld vervoer vooraf te plannen. Bijvoorbeeld bij ontslag uit het ziekenhuis en bij geplande onderzoeken. Soms is dat niet het geval. Bijvoorbeeld als een patiënt een spoedbestraling moet ondergaan of als een MRI-scan direct moet worden uitgevoerd.

Wie kan een ambulance bestellen?

Wie kan een ambulance bestellen?

Alleen artsen, verpleegkundigen en verloskundigen kunnen een ambulance bestellen vanwege de voor de meldkamer noodzakelijke medische informatie over de patiënt.

Hoe bestelt u een ambulance?

Hoe bestelt u een ambulance?

Planbaar besteld vervoer moet aangevraagd worden bij de meldkamer ambulancezorg. Zorgprofessionals die hiertoe bevoegd zijn, beschikken over de benodigde contactgegevens.

  • Hoe tijdiger een rit wordt aangevraagd, bij voorkeur de dag van te voren vóór 17.00 uur, hoe groter de kans dat de meldkamer een ambulance kan inplannen op het gewenste tijdstip. Mocht dat niet meer lukken, dan bepaalt de centralist in overleg met de aanvrager een ander tijdstip.
  • In de avond, nacht en het weekend is minder besteld vervoer mogelijk, omdat het aantal parate ambulances dan beperkter is.
  • Als de patiënt niet klaar is voor vervoer wordt maximaal 10 minuten gewacht. Daarna bepaalt het ambulanceteam in overleg met de meldkamer wat te doen.
  • Het aantal lange ritten per dag, verder dan Eindhoven, is afhankelijk van vraag en aanbod.

Welke gegevens heeft de meldkamer nodig?

Welke gegevens heeft de meldkamer nodig?

  • Het haaladres; bij een ziekenhuis of instelling ook de afdeling en het kamernummer.
  • Burgerservicenummer (BSN), naam, geslacht, geboortedatum en woonadres van de patiënt.
  • Medische kenmerken: reden vervoer, diagnose, specifieke maatregelen.
  • Bij een tijdgebonden afspraak: het tijdstip waarop de patiënt wordt verwacht.
  • Het brengadres.
  • Naam en telefoonnummer van de aanvrager.

Vertraging niet altijd te voorkomen

Vertraging niet altijd te voorkomen

Het aantal ambulances in Zuid-Limburg is beperkt. Spoedritten gaan altijd voor. De meldkamer ambulancezorg zal steeds een afweging maken of een bestelde rit op het gewenste tijdstip mogelijk is. Helaas is het soms niet te voorkomen dat een bestelde rit vertraging oploopt.