Chlamydia en onderzoek
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in Nederland, die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Vooral vrouwen tussen de 14 en de 25 jaar die onveilige seks hebben lopen een grote kans om Chlamydia te krijgen. Wanneer een vrouw het heeft, merkt ze er in de meeste gevallen (70% tot 80%) vrijwel niets van. Daardoor neemt de kans om iemand anders met Chlamydia te besmetten toe. Ook kan iemand zonder klachten later (ernstige) klachten krijgen.
CHLAMOUR onderzoek
In deze studie wordt een nieuwe verbeterde test onderzocht voor het aantonen van chlamydia op verschillende lichaamslocaties. Deze nieuwe chlamydia test kan onderscheid maken of de chlamydia bacterie dood of levend is. De studieresultaten kunnen leiden tot:
- duidelijkheid over op welke lichaamslocatie zich de meeste levende chlamydia bacteriën bevinden
- duidelijkheid over belangrijkste lichaamslocatie voor verdere verspreiding van chlamydia van de ene persoon naar de andere
- aanwijzingen voor een betere behandeling van chlamydia
Door het CHLAMOUR onderzoek willen wij hier meer duidelijkheid over krijgen. Om dit te bereiken worden er gedurende een half jaar, 50 vrouwen met chlamydia gevraagd om mee te doen. Het onderzoek is opgezet door GGD Zuid-Limburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht (UM) en is medisch ethisch goed gekeurd.
Wat moet je doen wanneer je met het onderzoek meedoet?
Als je meedoet aan het CHLAMOUR onderzoek word je vóór de start van de behandeling nogmaals volledig getest op chlamydia. Tijdens het behandelbezoek worden er wattenstaafjes door een vrouwelijke arts afgenomen van verschillende lichaamslocaties (zie afbeelding): de keel, de vagina, de baarmoedermond (het onderste deel van de baarmoeder), het perineum (stukje huid tussen de vagina en de anus) en de anus. Indien je hiervoor toestemming geeft worden er ook wattenstaafjes afgenomen van de endeldarm (laatste stukje van de dikke darm). Dit soort wattenstaafjes zijn dezelfde als je ook al bij jezelf hebt afgenomen bij het eerdere bezoek aan de GGD voor je SOA test.
Voor de afname van de wattenstaafjes van de vagina en baarmoedermond zal de vrouwelijke arts een eendenbek (speculum) in de vagina inbrengen. Hierna wordt het speculum geopend. Zo wordt de baarmoedermond (het onderste deel van de baarmoeder) zichtbaar en kan de vrouwelijke arts wattenstaafjes afnemen van de vaginawand en baarmoedermond.
Voor de afname van de wattenstaafjes van de endeldarm (indien je hiervoor toestemming geeft) zal dezelfde arts gebruik maken van een proctoscoop (klein buisje van kunststof in de anus) om de darmwand zichtbaar te maken. De vrouwelijke arts zal dit aan je laten zien.
Bij deelname aan CHLAMOUR ontvang je een VVV-bon van € 10,00 voor je deelname aan het onderzoek. Voor het meedoen aan het onderzoek met de proctoscoop (klein buisje van kunststof in de anus) krijg je een VVV-bon van € 20,00. Je mag op elk moment stoppen met het onderzoek.
Meer informatie over het onderzoek vind je hier.