Met Limburg4zero samen naar nul nieuwe Hiv infecties in Limburg
Hiv, we zijn er nog niet
Het aantal Hiv infecties is in Nederland de laatste jaren sterk gedaald door inzet van effectieve preventie strategieën. Maar we zijn er nog niet. Elk jaar komen er nog nieuwe Hiv infecties bij. Ook wordt geschat dat op dit moment 1400 mensen in Nederland niet weten dat ze Hiv hebben. Hiv kan goed behandeld worden en het virus kan dan niet meer worden overgedragen. Dat heet ook wel n=n, niet meetbaar=niet overdraagbaar. Het zo snel mogelijk beginnen met behandeling, na infectie, geeft het allerbeste resultaat voor de eigen gezondheid en die van anderen.
Limburg4zero
In Limburg werken het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Zuid-Limburg en GGD Limburg-Noord, het Maastricht UMC+ en veel andere partners in Limburg samen aan het gezamenlijke doel “nul nieuwe Hiv infecties in Limburg”.
We doen dat door het inzetten en combineren van effectieve laagdrempelige en toegankelijke Hiv preventie strategieën. Dit houdt in dat we testen op Hiv en andere soa en zorgen voor tijdige behandeling. Daarnaast verstrekken we de Hiv-preventie pil PrEP en geven onze gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen preventie-advies op maat.
Op dit moment zetten we in op een nieuw preventief aanbod om de drempels tot zorg te verlagen. Dit doen wij met seksuele gezondheidszorg op afstand. Deze zorg op afstand is aanvullend op de bekende preventieve zorg op locatie. Met het thuistest aanbod kan een persoon zelf kiezen waar een test te doen, dus ook thuis. Naast thuistesten voor Hiv en andere soa, bieden we ook informatie en counseling.
We voeren momenteel een pilot implementatie uit van dit nieuwe aanbod. In deze pilot is het thuistestaanbod geschikt voor mannen die seks hebben met mannen. In de komende tijd werken we aan de borging van dit thuistestaanbod in The Next Step, een impuls programma voor preventie projecten van het Maastricht UMC+ en met steun van het Aidsfonds. In de toekomst zullen we ook andere doelgroepen betrekken.
De aanpak van Limburg4zero sluit aan op de speerpunten in de recente beleidsbrief van VWS, waarin het belang van toegankelijke en laagdrempelige preventieve seksuele gezondheidszorg wordt benadrukt, ter bevordering van positieve seksuele gezondheid.
Tot nu toe behaalde resultaten
Zeer positief is dat uit de pilot evaluatie blijkt dat het thuisafname aanbod gebruikt wordt door mensen die voorheen nog niet de weg hadden gevonden naar de GGD preventieve zorg. Van alle aanmeldingen, heeft 40% zich nog nooit eerder laten testen op Hiv. Daarbovenop geeft 40% aan zich niet in de afgelopen zes maanden te hebben getest (richtlijn raadt elke zes maanden aan). Ter vergelijking: van de bezoekers die naar het Centrum Seksuele Gezondheid kwamen om zich te laten testen, had slechts 13% zich nog nooit eerder getest.
Regionale samenwerking met professionals
Limburg4zero is een regionale integrale aanpak en een samenwerking tussen onderzoek en praktijk. Binnen de Academische Werkplaats Publieke gezondheid zijn deze verbanden vastgelegd tussen GGD ’en, Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht en andere regionale stakeholders. Regionale stakeholders zijn onder andere COC Limburg, onze klankbordgroep van MSM, huisartsen, gemeente en outreach partners.